zaterdag, januari 28, 2023
HomeAlgemeenWat is een tachograaf?

Wat is een tachograaf?

Voor zware voertuigen is het belangrijk om bij te houden hoeveel ze rijden en wanneer ze rusten. Hiervoor wordt vaak een digitale tachograaf gebruikt. Een tachograaf houdt namelijk verschillende dingen bij de rij- en rusttijden worden bijgehouden in combinatie met de snelheid en de afgelegde afstand van een voertuig.

Is een tachograaf verplicht?

Veel mensen vragen zich dan af of een tachograaf verplicht is. Het antwoord op deze vraag is redelijk makkelijk te geven. Dit komt omdat een tachograaf inderdaad verplicht is. Echter is dit niet voor elk voertuig helemaal verplicht. Het gaat namelijk vooral om zware voertuigen. Voor voertuigen die meer dan 8 personen vervoeren zoals touringcars en bussen, is het verplicht om een tachograaf te hebben. Ook voor vrachtwagens inclusief de aanhangers is het verplicht om een tachograaf te hebben. Dit is verplicht vanaf een toegestaan maximumgewicht boven de 3500 kg. Echter zal dit binnenkort aangepast worden naar een verplichting bij een toegestaan maximumgewicht van boven de 2500 kg. 

Er is een speciale inspectie ingevoerd voor een digitale tachograaf. Dit is ook wel de ILT. Deze is gespecialiseerd in het digitale tachograaf uitlezen. Omdat een digitale tachograaf voor veel voertuigen verplicht is, is het voor de ILT redelijk makkelijk om digitale tachograaf uitlezen en dat is natuurlijk wel zo prettig om te weten als je hiernaar op zoek bent.

Een slimme tachograaf

Om het digitale tachograaf uitlezen makkelijker te maken voor de ILT, is het verplicht om een slimme tachograaf te hebben. Het is mogelijk om deze op een afstand af te lezen. Dit zorgt er voor dat de baan van de ILT een stuk makkelijker gemaakt is. Een tachograaf wordt ingebouwd door een erkende tachograaf installateur. Anders mag dit niet gedaan worden. Bij de meeste oude tachografen was dit ook het geval. Echter is er nog wel een verandering. 

Dit komt het nu ook voor een instantie mogelijk is om niet persoonsgebonden informatie af te lezen van de tachograaf op afstand. Hierbij wordt er vooral gekeken naar voertuigspecifieke parameters. Dit zijn dingen zoals de landcode of een tweede snelheidsmeter. 

Een digitale tachograaf werkt op een aantal verschillende manieren. Zo is er een voertuigunit in de bestuurscabine. Verder zit er een snelheidssensor op de versnellingsbak. Ook zul je een aantal tachograafkaarten vinden. Dit zijn opslagskaarten waar alle informatie die de tachograaf registreert opslaan. Door verschillende andere tachograafkaarten kunnen deze kaarten uitgelezen worden. Dit is dan ook een makkelijke manier voor de ILT om de tachograaf van een voertuig uit te lezen. 

 

Populaire blogs

My favorites