Rugzak om, op naar school

0
391

Over een paar weken beginnen de scholen weer. Voor veel kinderen zal het een eerste keer zijn om naar school te gaan. De kleuterklas is altijd spannend, je weet immers niet wat je te wachten staat. Ook als ouder kan het spannend zijn om je kleintje voor het eerst naar school te sturen. In deze blog vertel ik je hoe je hem of haar gedurende deze vakantie kan voorbereiden op deze grote gebeurtenis. Lees je mee?

De routine

Allereerst is het handig om in de weken van de vakantie alvast samen een routine op te bouwen. Jullie moeten immers vroeg opstaan om op tijd op school te komen, en het helpt als je kleine weet wat er 's ochtends te gebeuren staat en hoe hij of zij hieraan kan bijdragen.

Van tevoren oefenen

Ook kun je van tevoren al een beetje oefenen als het om schoolvakken gaat. Zo kun je samen leren tellen en de dagen van de week doornemen. Op deze manier komt jouw kleine alvast met wat schoolse onderwerpen in aanraking op een veilige en speelse manier thuis. Dit kan het vertrouwen scheppen dat op school van pas komt.

Praat erover

Lijkt het erop dat jouw kleine zenuwachtig wordt van het idee van naar school gaan? Praat er dan veel over. Het lijkt soms een lastig gespreksonderwerp aangezien jij niet veel kan doen om het je kleine gemakkelijker te maken, hij of zij moet immers toch. Maar het kan wel helpen om hem of haar gerust te stellen en te praten over wat er te wachten staat.

De rugzak in orde

Een leuke activiteit om samen met jouw kindje te doen voordat de scholen weer opengaan is het uitzoeken van schoolspullen. Samen gaan jullie op zoek naar de perfecte rugtas en kiezen jullie uiteraard ook een broodtrommel en een drinkbeker uit. Heel erg handig, nodig en ook nog eens leuk. Zo geef je jouw kindje alvast een positieve ervaring mee. Veel kinderen kunnen niet wachten totdat ze deze nieuwe spullen op school mogen gebruiken.

Checken met je kleine

En als de scholen over een paar weken dan begonnen zijn en jouw kindje al het een en ander heeft meegemaakt, zorg er dan voor dat je goed met elkaar in contact blijft en dat je regelmatig checkt hoe het gaat. Zo ben je er op tijd bij je als er dingen toch niet helemaal naar wens gaan voor jouw kindje op de school.