zondag, juli 14, 2024
HomeGezondheid & sportWeg met de schaamte voor een rollator

Weg met de schaamte voor een rollator

Het is nogal wat: ouder worden. Lichaamsfuncties nemen af en dat kan mentaal behoorlijk tegen je gaan werken. Je bent niet meer zo mobiel en energiek en de angst om te vallen neemt toe. Veel ouderen schuiven het aanschaffen van een rollator voor zich uit, vaak vanuit schaamte. Echter heeft een rollator zo ontzettend veel voordelen.

Minder afhankelijk

Een rollator kan worden gezien als een hulpmiddel om jouw lichaam weer de stabiliteit en zekerheid te geven die wordt gemist. Een rollator zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen om weer (en meer) te gaan lopen wordt vergroot. Op pad gaan wordt weer gemakkelijker omdat je niet meer afhankelijk bent van verzorgers of familie. Dat laatste is waardevol. Als je ouder wordt, word je meer afhankelijk van je omgeving. Iets wat menig mens liever niet heeft. Een rollator zorgt ervoor dat je weer zelfstandig, met zelfvertrouwen, de deur uit kan gaan. 

Actieve spieren en conditie

Beweging en het aanspannen van spieren is belangrijk, ook voor ouderen. Door zo lang mogelijk te blijven lopen blijven spieren en lichaamsfuncties geactiveerd. Beweging zorgt er daarbij ook voor dat je conditie op peil wordt gehouden. Deze conditie is nodig om te kunnen blijven lopen. Een rollator zorgt ervoor dat lopen gemakkelijker gaat en spieren en je conditie op peil worden gehouden. Daarnaast zorgt een rollator voor meer evenwicht. Angst om te vallen is voor ouderen vaak de reden om niet op pad te gaan. Een rollator zorgt er echter voor dat er weer evenwicht wordt gecreëerd.

Een rollator verkleint de kans op sociaal isolement

Je leest het maar al te vaak: eenzaamheid onder ouderen; iets wat jij jouw moeder echt niet gunt. De deur uit gaan is belangrijk, voor ieder mens. Het praatje in de supermarkt, het kopje koffie op het terras of op bezoek bij iemand uit de buurt kan wonderen doen. Ieder mens heeft behoefte aan sociaal contact en het gevoel mensen om zich heen te hebben. Schaamte voor een rollator? Echt niet! Op pad gaan, mensen zien, de frisse buitenlucht: ieder mens heeft er behoefte aan, ook onze ouderen.

De praktische voordelen van een rollator

Naast bovengenoemde voordelen van een rollator is een rollator ook heel praktisch. Zeker de modellen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Rollators zijn tegenwoordig vaak zo gemaakt dat je erop kunt zitten om even uit te rusten, je er je boodschappen in kwijt kunt, dat je het gemakkelijk kan ombouwen tot een rolstoel en dat ze licht en wendbaar zijn. Benieuwd naar de opties voor een rollator? Kijk online eens rond en maak eens een proefrondje!

Populaire blogs

My favorites