Iemand is overleden. Wat doe je nu?

0
397

Helaas eindigt het leven iedere dag voor heel wat mensen. Dit is niet altijd even eerlijk en het kan je onverwachts achterlaten met een leeg gevoel. Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenis moet er het een en anders gebeuren. Als jij hier verantwoordelijk voor bent dan is het eerst wat wij jou aanraden om hulp te zoeken. Deze tijd is al zwaar genoeg, dus zorg ervoor dat mensen je kunnen helpen met deze lastige taken die op je staan te wachten. Door andere mensen hierbij te betrekken kun je ook sterkte bij elkaar vinden en op deze manier is deze ondragelijke tijd misschien een heel klein beetje dragelijker. Als er iemand dicht bij jou is overleden dan heb je helaas niet alle tijd van de wereld om dit te verwerken, omdat er dingen geregeld moeten worden. 

Neem contact op met een uitvaartzorg 

De eerste stap is vaak om contact op te nemen met een uitvaartzorg. Dit bedrijf kan jou dan verder helpen met heel veel dingen. Je kunt een groot deel van de lasten laten uitvoeren door de uitvaartzorg en dit neemt al een beetje van de druk weg. Je moet ook aangifte doen van het overlijden bij het gemeentehuis. Meestal helpt de uitvaartzorg daarbij en daarom is het echt slim om zo snel mogelijk na het overlijden van iemand een uitvaartzorg in te schakelen. Het is dan ook belangrijk om te kijken of er een uitvaartkompas is en of er een testament is. Daarbij moet je onderzoek doen naar uitvaartverzekering en of de overledenen dit had. Dit is namelijk erg belangrijk kijkend naar de kosten van de begrafenis. Een begrafenisverzekering kan namelijk de kosten hiervan dekken en dit zorgt weer voor iets meer rust.

Verstuur rouwbrieven 

Hierna is het tijd om rouwbrieven te versturen. Vrienden en kennissen moeten het nieuws op te weten komen en niet iedereen kan even gebeld worden. Je wilt de rouwbrieven graag mooi en vredig maken en daarom kun je hiervoor ook een expert benaderen. Een mooie rouwbrief is wel iets wat op het lijstje moet staan. Toch wil je hier niet extreem veel tijd aan kwijt zijn en daarom is dit ook een mooie taak om uit te besteden. Zorg er wel voor dat de kaart mooi en persoonlijk is en dat het past bij de persoon waar al jouw gedachten bij zijn.

Vraag om akte van overlijden

Het is daarna tijd om een akte van overlijden aan te gaan vragen. Deze heb je nodig om veel zaken te regelen. Je moet hier kopieën van maken, want veel bedrijven gaan hiernaar vragen. Zorg ervoor dat je nooit het origineel weggeeft. Na deze stap is het tijd voor de uitvaart. Mensen komen allemaal samen om het leven van één persoon te herdenken. Dit kan een hele zware dag zijn en daarom is het ook zo belangrijk om een goede uitvaartzorg te hebben die jou hier zoveel mogelijk bij weet te helpen.

Neem na de uitvaart contact op met verzekering

Na de uitvaart wordt het tijd om contact op te nemen met de verzekeringen om de kosten te vergoeden. Je moet goed kijken hoe de overleden persoon is verzekerd en wat deze persoon mensen wilt nalaten. Hier moet je precies te werk gaan, zodat de wensen van de overleden persoon goed worden nageleefd.