Varen als hobby

0
648

Sommige mensen hebben het als hobby om te varen. Dit is dan vaak met een eigen gekochte boot maar kan ook met een gehuurde boot of bijvoorbeeld op vakantie of ergens in de buurt. Veel mensen houden het bij een dagje varen en gaan daarna weer naar huis. Er zijn ook mensen die langer op het water blijven om lekker te genieten van de boot. Hier wordt dan ook wel gesproken van boten van een groot formaat. Deze boten hebben bijvoorbeeld een tv op de boot en hebben een douche om te kunnen douchen. Dit is natuurlijk heerlijk, helemaal als het warm weer is. Dan kan je hele dagen met de boot op het water dobberen en genieten van het heerlijke weer. wel moet er rekening gehouden worden met sommige dingen. Het varen met een boot op een meer is niet altijd even veilig aangezien er ook mensen in zwemmen, hier dient dus rekening mee gehouden te worden. Maar waar let je nou op als je zelf een boot wilt aanschaffen?

Let op je vaargebied

Waar wil jij met je boot allemaal gaan varen? Op een open meer kun je prachtig zeilen maar is een sloep een stuk minder interessant. Wil je bijvoorbeeld juist door allemaal grachten varen dan is de sloep dus weer perfect. Een zeilboot is dan een stuk onlogischer. Snel varen is ook nog een ding waar je rekening mee moet houden. Op de grote rivieren mag dit doorgaans. Wil je op de Maas of de Rijn varen dan is een snelvarend schip een prima keuze en dan kan je beter niet gaan voor een rubberboot met stootwillen. Is jouw plan juist om de Waddenzee te verkennen, zoek dan een boot die kan droogvallen. Door met al deze dingen rekening te houden kan je je goed aanpassen aan de soort boot die je aanschaft.

Het financiële deel 

Naast het leuke deel van je nieuwe hobby is het ook belangrijk dat je kijkt naar het financiële deel. Stel van te voren vast wat je er eigenlijk aan kwijt wilt. Dit kan je bepalen voor de eerste aanschaf aan de boot en wat je daarna per jaar gaat betalen. Een houten boot kost bijvoorbeeld minder in de aanschaf maar veel meer aan onderhoud. Koop je een boot die te groot is om steeds op een trailer te zetten dan ben je liggeld kwijt in de haven. Verzekeringen kosten bij een speedboot meer dan bij een zeilboot. De boot die je koopt bepaalt direct wat je per jaar aan geld kwijt bent. Een in aanschaf goedkope boot kan als je ermee vaart uiteindelijk een dure keuze zijn. Stel daarom jouw vaarbudget vast!