Bier wordt vaak veel gedronken zonder hier echt bij na te denken. Het is een makkelijk drankje dat je snel wegtikt op een warme zomerdag. Het is dan ook niet gek dat je er niet vaak over nadenkt hoe zo’n biertje gebrouwen wordt en of er een mogelijkheid is om bier zelf te brouwen. Zelf bier brouwen is niet het makkelijkste proces, maar wanneer je onderstaande vijf stappen volgt is het zeker niet onmogelijk en kan deze uitdaging juist erg leuk zijn! Wie weet ben je er zelfs erg goed in het kan deze hobby uitlopen tot een eigen bierbrouwerij.
Mouten
De eerste stap om tot een lekker fris biertje als eindresultaat te komen is mouten. Dit is een cruciale eerste stap, omdat het ervoor zorgt dat het gerst wat je gebruikt klaar is om bier van te brouwen. Mouten doe je door eerst te weken in water, wanneer de gerstekorrels vol zitten met water zullen zij enzymen gaan vormen. Deze enzymen zullen aanwezig zetmeel transformeren naar suikers, dit proces heet kiemen. Om het kiemproces te stoppen moeten de gerstekorrels verhit worden tot een hoge temperatuur waardoor mout zal ontstaan. Grappig om te weten is dat de kleur van mout afhankelijk is van de hoogte van de temperatuur, hierbij geldt hoe hoger de temperatuur des te donkerder de mout. Het uiteindelijke biertje zal dezelfde kleur hebben als de mout!
Maischen
De volgende stap in dit proces wordt maischen genoemd. In dit proces wordt het mout gemalen tot kleine korreltjes en worden deze korrels vervolgens gemixt met warm water. In dit mengsel worden de enzymen geactiveerd en wordt alle zetmeel omgevormd tot suikers die verdwijnen in het water. Doordat de suiker oplost ontstaat er een heldere vloeistof die wordt genoemd wordt.
Koken
De wort wordt in de volgende stap gekookt en de hop wordt hieraan toegevoegd, wat zorgt voor de typische aroma. Hierna moet het bier meteen worden afgekoeld voor het gisten en daarom is het goed om te kijken naar de mogelijkheden die hierbij komen kijken.
Gisten
Bij het ondergisting is het de bedoeling dat de temperatuur van de vloeistof laag wordt gehouden waardoor het gist naar beneden gaat. Door dit proces worden suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas.
Rijpen
Hoewel het bier in principe klaar is, moet het als laatste nog enige tijd rijpen zodat de smaak perfect is om te drinken. na deze dagen tot weken is het zelf bier brouwen klaar en kun je eindelijk genieten van je drankje!