Heftrucks en veiligheid

0
503

De heftruck: we hebben er allemaal wel eens eentje gezien. Voor de mensen in de transportsector of die bij magazijnen werken, is het dagelijks goed om deze truck te zien. Ben jij geïnteresseerd in heftrucks en ben je van plan om er één te kopen? Dan is dit de blog voor jou! Alle basisinformatie nodig om de verschillende soorten heftrucks te herkennen en hoe veilig met een heftruck om te gaan, vindt je hier.

Soorten heftrucks

Vorkheftrucks zijn de meest voorkomende type heftrucks. De trucks zijn voor binnen- en buitengebruik beschikbaar. Het verschil hier komt door de grootte van de wielen en de manier van aandrijving van de truck. Zo hebben vorkheftrucks bedoeld voor binnen gebruik meestal een accu- aandrijving en buitenheftrucks een dieselmotor. De vorkheftruck heeft vier tot zes wielen en wordt vooral gebruikt in magazijnen.

De ruwnterrreinheftruck is gemaakt om goed te kunnen rijden op ruw terrein. Dit kan door middel van banden met een uiterst grof profiel. Deze zorgen ervoor dat een truck goed te besturen blijft en niet zal uitglijden of vastlopen. De ruwterreinheftruck heeft vaak dubbele wielen aan de voorkant voor extra stabiliteit.

Voor magazijnen met wat minder plek zijn smalle gang heftrucks dé truck om te nemen. Deze kunnen goed manoeuvreren tussen smalle stellingen. Ook de zijlader heftruck is hier goed voor te gebruiken, omdat de lading vanaf de zijkant wordt geladen. De heftruck hoeft dus niet te draaien om iets op de stelling te krijgen.

Dit zijn de meest voorkomende heftrucks, maar zeker nog niet alle uitvoeringen die er bestaan.

Veiligheid

Veiligheid is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Werkplaats ongelukken gebeuren nog steeds. Eén oorzaak is in het bijzonder aan te wijzen. Uit onderzoek is gebleken dat veel heftruck bestuurders op automatische piloot rijden. Er wordt niet voldoende gelet op waar er gereden wordt en wat er in de weg kan staan. Uitgevonden zijn nudges. Dit zijn manieren om bestuurders zich ervan bewust te maken dat zij met een misschien wel gevaarlijke truck aan het rijden zijn. Lampjes in de cabine en in de gangpaden trekken het oog, waardoor de bestuurders beter op zullen letten en er minder risico op de werkvloer zal zijn.

Verder is het aan te raden om de heftruck eens na te lopen elke ochtend, voordat er in gereden wordt. Medewerkers horen zich aan wetten en regels te houden, zoals niet meerijden. De werkvloer zelf hoort overzichtelijk te zijn zonder moeilijk te besturen paadjes. Samenwerking is vitaal om veilig met een heftruck te kunnen rijden.