Ga jij een auto leasen? Hier moet je op letten!

0
505

Steeds meer mensen leasen zakelijk of privé een auto. Dit is begrijpelijk, want er zitten enorm veel voordelen aan. Overweeg jij ook om zakelijk of privé een auto te gaan leasen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten! In dit artikel lees je de belangrijkste tips, zodat jij de juiste lease voor jouw situatie kunt kiezen.

 

Tip 1: Het kiezen van de juiste vorm van je lease

Er zijn verschillende soorten leasecontracten waar je voor kunt kiezen. Ga jij een auto leasen? Zorg dan dat je de juiste leasevorm kiest. Hieronder worden de diverse leasevormen toegelicht.

Financial lease

Dit is een vorm van zakelijk leasen waarbij de auto in jouw bezit komt. Dit type leasecontract kun je dus een beetje zien als een hypotheek, maar dan voor je auto. Je betaalt de leasemaatschappij dus eigenlijk in termijnen voor de auto. Als alle termijnen voldaan zijn, ben jij de officiële eigenaar van de auto. 

 

Operational lease

Dit is een vorm van het leasen van een auto waarbij je zelf het type auto kunt kiezen en hiervoor een vast bedrag per maand betaalt. In een operational lease zijn meestal alle kosten meegenomen, behalve de kosten van je brandstof. De auto blijft gedurende de leaseperiode (en daarna) wel eigendom van de maatschappij. 

 

Shortlease 

Dit soort leasecontract is een flexibel contract waarbij je niet vastzit aan verplichtingen op de lange termijn en weinig financieel risico loopt. Wanneer je als ondernemer tijdelijk personeel inhuurt of tijdelijk een auto nodig hebt op korte termijn, is dit wellicht een goede optie voor je. 

 

Occasion lease 

Een occasion lease is het leasen van een (weinig) gebruikte en goed onderhouden auto. Deze auto’s worden vaak snel geleverd en zijn goedkoop in aanschaf, dat is wat dit type leasecontract aantrekkelijk maakt. 

 

Tip 2: Let op de bijtelling

Wanneer je jouw auto zakelijk gaat leasen moet je ook letten op de bijtelling. Rijd je per jaar meer dan 500 kilometer met je auto die je zakelijk least? Dan moet je bijtelling betalen. De bijtelling wordt berekend aan de hand van een percentage over de (cataloguswaarde) van jouw auto. Dit percentage wordt vastgesteld naar leeftijd en CO2-uitstoot. Rijd jij privé minder dan 500 kilometer per jaar met je zakelijke auto? Houd dan een goede rittenregistratie bij. Hiermee kan de bijtelling komen te vervallen. 

 

Tip 3: Profiteer van de voordelen waar je recht op hebt

Ga jij een financial leasecontract aan? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel omdat je eigenaar bent van deze auto. Je mag alle btw-kosten die in relatie staan tot de auto verrekenen. Ook zijn de afschrijvingskosten en de kosten die je maakt voor de rente aftrekbaar van de belasting.