Ga je een nieuwe vloer leggen in je huis? Zo kies je de juiste!

0
717

Het kiezen van een vloer voor jouw huis of een specifieke ruimte in huis, is een zeer persoonlijk proces. Iedereen heeft zijn eigen wensen, voorkeuren en smaak. Er zijn echter zoveel verschillende soorten vloeren, dat het lastig kan zijn om nu duidelijk te krijgen welke vloer bij jouw wensen past. Gelukkig sta je er niet alleen voor: met deze tips kies jij de juiste vloer voor jou!

 

Stap 1: De ruimte

Bedenk eerst goed in welke ruimte je de vloer wil gaan (laten) leggen. Welk materiaal je het beste kunt kiezen voor de vloer, hangt er mede vanaf in welke ruimte je de vloer gaat leggen; in de slaapkamer kies je waarschijnlijk voor een ander type vloer dan voor in de keuken, waar het belangrijk is dat je de vloer gemakkelijk schoon kunt houden.

 

Stap 2: Andere praktische wensen

Nu je weet in welke ruimte je de vloer wil gaan leggen, kun je andere praktische overwegingen mee gaan nemen. Heb je bijvoorbeeld een grote ruimte, maar een klein budget? Dan is een massieve houten vloer wellicht minder geschikt. Wil je graag vloerverwarming? Dan kun je niet zomaar alle soorten vloeren in de ruimte gaan leggen. Heb je een relatief druk huishouden met kinderen, huisdieren, et cetera en een gehorig huis? Dan is ook het geluid wat de vloer bij bewegingen op de vloer produceert iets belangrijks om in de overwegingen mee te nemen. Heb jij je lijstje met wensen klaar? Dan gaan we nu de juiste vloer kiezen!

 

Stap 3: Je wensen matchen met de juiste vloer

Nu je helder hebt welke eisen jij aan de vloer stelt, is het tijd om jouw wensen en eisen aan de juiste vloer te koppelen. Hieronder worden de twee meest populaire vloersoorten uiteengezet en wordt er beschreven in welke situatie welke vloer voor jou een match is. 

 

Vloertype 1: Laminaat

Laminaatvloeren zijn erg populair. Dit is mede doordat je het verschil tussen laminaat en een echte vloer van hout amper kunt zien. Laminaat is een betaalbare optie, waarmee je dus wel de look van hout in huis haalt, zonder dat je je budget hoeft te overschrijden. Wil je graag vloerverwarming? Hiervoor is laminaat goed geschikt. Kies voor een dikkere soort laminaat als je duurzaamheid en minder geluid bij het lopen belangrijk vindt. Laminaat is verder gemakkelijk te leggen en te onderhouden. Laminaat is kleurvast en vochtbestendig, maar niet krasvast. 

 

Vloertype 2: PVC Vloer

PVC vloeren zijn kunststof vloeren die er desalniettemin net zo goed uit zien als een vloer van steen of hout. Dit type vloer is zeer goed geschikt voor vloerverwarming en kan goed tegen vocht. Een  PVC vloer is geluiddempend en houden je voeten warm vanwege de warmte isolatie. PVC is gemakkelijk en direct te leggen, middels een plak- of kliksysteem. Het is een duurzame optie en je kunt kiezen uit veel verschillende designs. De vloeren zijn gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Wel is het een vereiste dat er een ondervloer ligt die egaal is en zich dus op één hoogte bevindt.