Wat is een mkb energiecollectief en is het voordelig?

0
331

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een contract omtrent energie zakelijk is de kans groot dat je een aanbieding van een zogeheten mkb energiecollectief tegenkomt. Een mkb energiecollectief is een groep mkb’ers die samen eenzelfde pakket zakelijke energie afnemen tegen een lagere prijs. Omdat je met meerdere mensen energie afneemt bij een zakelijke energieleverancier kun je profiteren van het nodige voordeel. Althans, daar wordt altijd mee geadverteerd. Er is echter een aantal nadelen te vinden aan een mkb energiecollectief dat bij zo’n deal niet wordt vernoemd. In dit artikel lees je er meer over.

Toegangsgeld betalen voor een mkb energiecollectief

Wat bijvoorbeeld een beetje vreemd is bij een mkb energiecollectief is dat je eerst geld moet betalen om mee te mogen doen aan zo’n collectief. De meeste mkb energiecollectieven vragen een vorm van toegangsgeld voordat je überhaupt weet of er voordeel gaat zijn en wat dat voordeel gaat zijn. Dat weten ze zelf meestal nog niet eens, omdat het aan het begin vaak nog niet duidelijk is hoeveel ondernemers er uiteindelijk mee gaan doen. Toch moet jij als mkb’er wel een bedrag betalen om de groep te betreden. Dat voelt een beetje gek, want waarom zou je geld betalen voor een dienst die je nog niet hebt afgenomen? In dat geval kun je altijd beter zelf op zoek gaan naar een passende energiedeal. Op die manier weet je in ieder geval direct wat de uiteindelijke kosten voor je zakelijke energiecontract gaan zijn zonder dat je daar eerst voor moet betalen.

Geen zakelijke energie op maat in collectief

Het kan zijn dat je nog niet tegen wordt gehouden door het feit dat je toegangsgeld moet betalen. Sommige energiecollectieven komen met zulke interessante aanbiedingen; daar moet wel iets van waar zijn toch? Denk dan in ieder geval ook nog even aan het feit dat je bij een mkb energiecollectief geen zakelijke energie op maat krijgt. Dat zit zo: je neemt met een groep ondernemers zakelijke energie af. Voor die hele groep wordt hetzelfde pakket afgesloten. Hierbij wordt niet gekeken naar jouw jaarlijkse energieverbruik of het verbruik van de buurman die toevallig ook in hetzelfde energiecollectief zit. Dat kan voordelig uitpakken, maar de kans is ook heel groot dat dit betekent dat je veel te veel geld moet betalen voor een energiecontract. Ook hierbij geldt: zelf op zoek gaan naar een passende energiedeal voor je bedrijf levert waarschijnlijk veel meer op. Ondernemers die zakelijke energie zzp of grootzakelijke energie nodig hebben, doen het ook zo dus waarom zou het voor jou als mkb’er niet voordelig zijn?

Niet ieder energiebedrijf doet mee

De kans is groot dat je inmiddels wel wat twijfels hebt bij de voordelen van een mkb energiecollectief. In de meeste gevallen kan zo’n aanbieding niet op tegen de nadelen van dit soort pakketdeals. Er is tot slot namelijk nog een minpunt waar je rekening mee moet houden. Naast het feit dat je geld moet betalen én dat je geen zakelijke energie op maat krijgt, moet je weten dat niet ieder energiebedrijf in Nederland meedoet met dit soort energiecollectieven. Daardoor krijg je als mkb energiecollectief nooit het complete aanbod te zien. Kort samengevat: je weet dus nooit of je écht het meest voordelig uit bent. Dat is toch zonde van je geld? Het antwoord op de vraag of een mkb energiecollectief voordelig is, is dus simpel: nee. Je kunt in alle gevallen beter zelf op zoek gaan naar een goede match. Dit doe je door gebruik te maken van een zakelijke energievergelijker waarin je je jaarlijkse verbruik en eventuele wensen vermeldt. Vervolgens gaat de tool voor je op zoek naar een passend energiecontract voor je bedrijf.