Een diervriendelijke muizenval

0
210

Muizen kunnen een vervelende plaag zijn in huis of in een tuin. Als je in een huis woont, wil je waarschijnlijk dat de muizen zo snel mogelijk worden verwijderd. Muizenvallen zijn hiervoor een goede manier! Het is een populaire en effectieve manier om muizen te vangen. Hoewel de meeste muizenvallen giftig zijn, is het mogelijk om een diervriendelijke muizenval te maken of te kopen die veilig is voor de muizen. Giftige muizenvallen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van de dieren en ze kunnen hier vervolgens dood aan gaan. Bovendien kan een giftige muizenval ook schadelijk zijn voor andere dieren, zoals honden en katten die de muizen eten.

Welke soorten muizen zijn er?

Er zijn verschillende soorten muizen. De bosmuis is een kleine muis met een lichtbruine vacht die meestal wordt aangetroffen in bossen. Deze soort muis leeft in de holen en nesten die ze graven in de grond. De bosmuis is een omnivoor die allerlei soorten voedsel zoekt, van plantaardig materiaal tot insecten. Ook heb je nog de veldmuis, dit is een grotere muis dan de huismuis en deze muis leeft meestal buiten. De veldmuis heeft een lichtbruine of grijze vacht en is meestal te zien in graslanden of weiden. De veldmuis is een omnivoor en eet voedsel dat in de omgeving voorkomt, zoals insecten, knaagdieren, kleine zoogdieren en planten. Naast de bosmuis en veldmuis, heb je nog de huismuis. Deze muis is de meest voorkomende muis en is vaak te vinden in en rond huizen. De huismuis is kleiner dan de bosmuis en heeft een grijze of bruine vacht. Hoewel de huismuis een omnivoor is, eet het meestal al het voedsel dat mensen laten liggen. Snel alles opruimen dus!

Waarom een diervriendelijke muizenval?

Met een effectieve levend vangende muizenval, veroorzaak je geen dierenleed. De val maakt het mogelijk om de muis na het vangen weer vrij te laten. Je kunt een plaats opzoeken, verder van je huis, en hier het luikje openen om de muis vrij te laten. 

Waar zet je de muizenval neer en hoe voorkom je muizen?

Om een muizenval effectief te laten werken, moet je de muizenval op een donkere plek plaatsen waar muizen kunnen worden gevangen. De meeste muizen zoeken namelijk in donkere ruimtes naar voedsel. Plaats de muizenval ook dicht bij een muizen weg, zodat de muizen gemakkelijk de muizenval kunnen bereiken. Wil je een muizenplaag voorkomen? Je kunt hiervoor enkele maatregelen nemen. Controleer regelmatig je huis op muizen, handhaaf een goede hygiëne, probeer toegang te verminderen door kieren en gaten te dichten en plaats muizenvallen.