zondag, juli 14, 2024
HomeGezondheid & sportDe verborgen kracht van jouw groente- en fruitschaal

De verborgen kracht van jouw groente- en fruitschaal

Als je de supermarkt inloopt en je slaat af richting de groente- en fruitafdeling, sta jij hoogstwaarschijnlijk niet stil bij de miljoenen voedingsstoffen die jou op dat moment omringen. Uiteraard weet je wel dat voor een gezonde levensstijl je voldoende groente en fruit op een dag moet eten, maar wist je ook dat veel stoffen niet of in lage mate worden opgenomen door jouw lichaam? Wellicht is het daarom een mooi moment om hierin te verdiepen nu de koude wintermaanden voor de deur staan en jij misschien wel een snelle energieboost kan gebruiken mochten de nodige seizoensgroenten of kruiden niet in de schappen liggen komende periode!

Helende werking

In vele culturen zijn kruiden niet alleen een smaakmaker voor voedsel, maar ook een hulpmiddel voor de algehele gezondheid en het welbevinden van een persoon. Zo is kruidengeneeskunde één van de oudste vormen van natuurgeneeskunde. Hierin staan de krachten van planten, kruiden en bomen centraal. Voorbeelden van dit soort planten zijn de sint-janskruid, paardenbloem, maar ook de koriander of munt die gewoon in de supermarktschappen te vinden zijn. Het kan helpen om bijvoorbeeld gemberthee te drinken bij verkoudheid of honing te eten bij een ontstoken keel om de pijn te verzachten. Maar ook de voedingsstoffen in groenten en fruit doen veel meer in je lichaam dan je misschien verwacht in eerste instantie. Ook als deze geconcentreerd verwerkt worden in een product zoals een voedingssupplement.

Tegen de winterdip

Aardbeien zijn een goed voorbeeld van een bron van antioxidanten, vitamine C en vezels. Een appel zit ook boordevol antioxidanten die je lichaam helpen te beschermen tegen schadelijke stoffen. Maar ook het meer onbekende quercetine is afkomstig uit appels, daarom wordt quercetine kopen steeds populairder. Kijk bijvoorbeeld eens naar de quercetine van Vitaminesperpost.nl. Er wordt gezegd dat het voor de betere opname van het mineraal zink zorgt. Zink heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en kan mede zorgen voor een verbeterde weerstand in de koude wintermaanden. Hoewel dit misschien wel de meest bekende fruitsoorten in Nederland zijn, zijn er ook veel gezonde voedingsstoffen terug te vinden in groenten en fruitsoorten die doorgaans in de Nederlandse supermarkt niet zoveel terug te zien zijn. Veel van dit soort voedingsstoffen kunnen in supplementen opgenomen worden. Dit zijn geconcentreerde producten van voedingsstoffen die bedoeld zijn als toevoeging op jouw dieet. Een maca supplement is bijvoorbeeld afkomstig uit een Peruaans knolgewas dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde en gebruikt wordt vanwege de maca voordelen als zijn ondersteunende werking voor het energieniveau.

Populaire blogs

My favorites