zondag, juli 14, 2024
HomeGezondheid & sportBelang van goede mondverzorging

Belang van goede mondverzorging

Onze tanden zijn dé plek voor opeenhopingen van voedselresten en bacteriën. Als je niet netjes je tandenpoetst, blijft het op je tanden zitten en vormt de tandplak. Tandplak beschadigd jouw gebit en kan mogelijk gaatjes en gevoeligheid veroorzaken en het heeft vaak ook grote gevolgen voor de gezondheid van jouw tandvlees. Kortom het is van groot belang om goed je tanden te poetsen. Het liefst minimaal twee keer per dag. Zo poets je de buitenkant, binnenkant en de kauwvlakken van je gebit. Alleen de ruimtes tussen je tanden worden hierbij niet meegenomen.

Interdentale ruimtes schoonmaken

Deze ruimtes verdienen evenveel aandacht als de rest van je gebit. Deze ruimtes worden ook wel interdentale ruimtes genoemd en kan je schoonmaken met behulp van rubberen tandenstokers, interdentale borsteltjes en flossdraad. Tandenstokers en de borsteltjes zijn een stuk effectiever voor het verwijderen van tandplak dan flossdraad. Rubberen tandenstokers zijn vaak favoriet, ze voelen prettig aan bij het tandvlees. Zorg er wel voor dat je de juiste maat interdentale reiniging kiest. Het product moet goed passen, zo precies mogelijk. Als je te veel moet forceren om in de ruimte te komen, kies dan voor een kleinere maat. Wanneer het te makkelijk gaat, kies dan voor een grotere maat. Of je nu flossdraad, rubberen tandenstokers of de interdentale borsteltjes gebruikt, of een combinatie, het is belangrijk om elke dag na het poetsen ook tussen de tanden en kiezen te reinigen. Ben jij nou iemand die dit snel vergeet, leg het interdentale product dan naast jouw tandenborstel. Zo word je eraan herinnert wanneer je jouw gebit gaat poetsen. 

Tandplak en tandsteen

Wanneer er niet goed wordt gepoetst hopen voedselresten en bacteriën zich op en blijven op jouw tanden zitten en vormt het een lichtgele en kleverige laag, ook wel beter bekent als tandplak. Het hecht aan het tandoppervlak, met name tussen de tanden en kiezen. Als je tandplak niet verwijdert, verkalkt het en verandert het in tandsteen, een donkerdere en hardere laag die alleen door de tandarts of mondhygiënist wordt verwijderd. Deze tandsteen laag maakt het makkelijker om voor nieuwe bacteriën en voedselresten aan het tandoppervlak te hechten. Het draagt hierdoor bij aan verdere vorming van tandplak. Dus door niet goed jouw tanden en kiezen te reinigen, breng je jouw mondgezondheid in gevaar. Door vele worden dus de interdentale ruimtes vergeten, maar deze zijn dus even belangrijk. Houd uw gebit daarom goed in de gaten en zorg ervoor dat u ten minste twee keer per jaar uw tandarts den haag of mondhygiënist bezoekt.

Populaire blogs

My favorites